Sea Ice Remote Sensing, Workshop

When: 3-4 September 2018

Where: Radisson Blu, Gardermoen.

Registration here!

Centre for Integrated Remote Sensing and Forecasting for Arctic Operations (CIRFA) is pleased to invite to a thematic workshop with the focus on “Sea Ice Remote Sensing”.

The objective is twofold:

  • Status update on the directions of the research going on in CIRFA with regards to sea ice classification, sea ice modelling, drift estimation, and iceberg detection.
  • Feedback from industry and stakeholders; their needs and requirements within this topic.

Practical information:

  • Travel and accommodation costs are covered by the participants.
  • There is no workshop fee for participants
  • Meals included in the programme are provided free of cost
  • We have set aside a number of hotel rooms for participants until 3 August at Radisson blu Gardermoen.
    • The hotel rooms can be reserved via the conference registration form.
    • There will not be sent a separate confirmation from the hotel, as our booking is handled as a group reservation
    • Last cancellation date: 3 August 2018. Cancellations after this date will be charged.
    • You will pay for the hotel room in cash or with a credit card when you check in.
    • After the 3 August hotel rooms at Radisson blu Gardermoen can no longer be guaranteed, however please contact us, lise.nordgard@uit.no, to check availability if you require one.

PROGRAM

Monday 3 September

11:30 – 12:30    Lunch

12:30 – 12:40    “Welcome and Introduction to workshop”, Torbjørn Eltoft (10 min)

Session 1        Sea Ice Classification

12:40-12:55:     “The Industries’ needs: Requirements for design versus   marine operations”: Equinor (15 minutes)

12.55 – 13.05   “From Segmentation to Classification”, Anthony Doulgeris, UiT    (10 min)

13:05 – 13:20    “Sea Ice Research for Marine Operations”, Robert Bridges, Total (15 min)

13:20 – 13:30    “From WP2 to WP5: Evaluation of WPs information on Sea Ice Modelling”, Sindre Fritzner, UiT (10 min)

13:30-13:40       From WP2 to WP7: Current status on CIRFA`s operational Sea Ice Monitoring”, Thomas Kræmer, UiT (10 min)

13:40-14:10       Discussion

14:10 – 14:30     Break

Session 2        Iceberg Detection

14:30 – 14:40     “Iceberg Detection”, Wolfgang Dierking AWI/UiT   (10 min)

14:40-14:55       “The Wisting Field in the Barents Sea; Maturing from discovery to field development, Conceptual– and area related challenges Svein Olav Drangeid (15 min)

14:55 – 15:05    “RPAS Technology for Iceberg Detection”, Rune Storvold, NORUT (10 min)

15:05 – 15:20    “Challenges and Opportunities in the North”, Terje Solheim (15 min)

14:20 -15:35     “Integration of CIRFA Research into Operational Sea Ice and Iceberg Information Service”, Nick Huges, MET Norway  (15 min)

15:35 – 16:05    Discussion

16:05 – 16:30 Break

Discussion, interactive session

16:30 – 16:45    “CIRFA from an engineers perspective”, Trond Sagerup, Aker Solution (15 min)

16:45 – 18:30    Open Discussion and sum up for today

20:00                Dinner

Tuesday, 4 September

Session 3        Sea Ice Drift

08:30 – 08:40   “Sea Ice Drift and Segmentation”, Wolfgang Dierking, AWI/UiT              (10 min)

08:40- 08:55     “Remote sensing as a source for met ocean data”, Edmond Hansen, Multiconsult (15 min)

08:55-09:10       “Customer needs and expectations in sea ice monitoring”, Hugo Isaksen, KSAT (15 min)

09:10-09:25       “Current status on iceberg drift prediction”: Knut Frode Dagestad, Meteorologisk Institutt

09:25-10:00       Discussion

10:40-12:45       Interactive session/discussions         

10:30-10:40       “Future activities”, Torbjørn Eltoft, UiT

12.40 – 12.50      Concluding remarks from industry

12-50 – 13:00     Concluding remarks and close of the workshop”, Torbjørn Eltoft (10 min)

13:00 – 14:00    Lunch

Contact:

Torbjørn Eltoft, Centre Leader CIRFA, tel: +47 776 45 184, torbjorn.eltoft@uit.no

Lise Nordgård, Project Coordinator, tel: +47 776 23 291, lise.nordgard@uit.no

List of participants:

Print Friendly, PDF & Email